Analyse van de oorzaak van de afstandsbediening van mijn TV

Gisteravond ging ik vroeg naar bed en besloot een late avondshow te kijken voor ik mezelf in slaap wiegde. Niet ongewoon om te doen. Wat wel ongewoon was, was het feit dat de televisie niet aanging toen ik de afstandsbediening bediende. Ondanks de verklaring van Einstein, drukte ik herhaaldelijk op dezelfde knop van de afstandsbediening, tevergeefs. Omdat er weinig tijd was voor het programma begon, sprong ik uit bed om een aantal AAA-batterijen te halen om die in de afstandsbediening te vervangen. Alles werkte weer met de nieuwe batterijen, en het incident was onder controle

Vanmorgen vond ik de batterijen op mijn bureau en besloot ze eens van naderbij te bekijken, aangezien het TV-toestel pas een jaar oud is, en deze batterijen doorgaans een eeuwigheid meegaan, zo dacht ik. Een snelle inspectie bracht aan het licht dat deze batterijen hetzelfde merk hadden als de TV, en gemarkeerd waren als zink-koolstof AAA, R03 1,5V. Interessant om deze oude stijl batterijen te zien, aangezien Alkaline tegenwoordig de standaard lijkt te zijn.

Tijdens onze Root Cause Analysis workshops vragen we vaak: Wat zie, hoor, ruik, voel je dat je vertelt dat er een afwijking is? Gisteravond was die vraag gemakkelijk te beantwoorden, want de TV ging niet aan toen ik de afstandsbediening bediende. Ik ben dus naar de meest waarschijnlijke oorzaak gesprongen en heb de batterijen vervangen.

Toen ik vanmorgen mijn denkhoed opzette, nam ik de multimeter om de spanning van beide batterijen te meten en ik was verbaasd dat beide net iets meer dan 1,5 Volt aangaven. Dit deed me afvragen of er een probleem was met de afstandsbediening, dat was verholpen door de batterijen te resetten en te vervangen. Dus ging ik wat dichterbij kijken.

Een paar maanden geleden deed ik met een collega een co-delivery die nogal sterk was dat de vraag die gesteld werd bij het oplossen van problemen veranderd moet worden in: Wat zie, hoor, ruik, voel of meet je dat je vertelt dat er een afwijking is? En omdat deze dingen in je hoofd blijven hangen, schoot het me vanmorgen te binnen. Het deed me zelfs afvragen of mijn meting wel echt een probleem aangaf. Een batterij die 1,5 Volt meet, ziet er niet uit als een lege batterij, toch? huh?

Toen realiseerde ik me dat mijn meting misschien verkeerd was, omdat ik de batterij in onbelaste toestand mat, terwijl hij in de afstandsbediening zijn spanning zou moeten leveren terwijl hij de afstandsbediening voedde/voedde. Daarom nam ik mijn constante stroombelasting mee in de meting, om te zien wat de accuspanning zou zijn als hij een kleine hoeveelheid stroom moest leveren.

Aangezien dit allemaal betrekkelijk eenvoudig te doen is als je een hobby in elektronica hebt, hielp het om een volledig beeld te krijgen. Toen ik eenmaal de belasting op de accu had aangesloten en deze zo'n 75 mA stroom liet leveren, merkte ik dat de accuspanning snel daalde tot onder de 0,8 Volt, wat voor de meeste apparatuur een gebruikelijke grens is om niet meer te werken. Eindelijk werden mijn veronderstellingen rond de lege batterijen bewezen, en ben ik weer bewust bekwaam over het feit dat er soms een doordachte meting nodig is, voordat je de juiste conclusies kunt trekken.

Ik voelde me bijna schuldig over het doen van de eerste spanningsmeting op de batterij zonder hem helemaal te laden, aangezien er de laatste tijd nogal wat gedoe is geweest met de EEVBlog en anderen over de toegevoegde waarde van het gebruik van apparaten zoals Batterizer.

Nou, het is een leuke kleine reis geweest om problemen op te lossen en te laten zien hoe gemakkelijk we naar oorzaken springen, terwijl veronderstellingen ons in de verkeerde richting sturen.

Gerelateerd

Blog afbeelding 1
Analyse van de oorzaak hacks voor eenvoudigere probleemoplossing
Blog afbeelding 1
5 veel voorkomende misvattingen over analyse van de oorzaak

Neem contact met ons op

Voor vragen, details, of een voorstel!